Halsfluss

Halsfluss (Tonsillit)

Är det halsfluss eller en förkylning?

Halsfluss, eller tonsillit, uppkommer när halsmandlarna blir inflammerade. Halsfluss orsakas inte av förkylning, det är en helt annan typ av infektion. Den orsakas i de flesta fall av streptokockbakterier och behöver ibland behandlas med antibiotika. Det går att se om en halsfluss är orsakad av streptokockbakterier eller inte med hjälp av ett test på vårdcentralen.

Halsfluss brukar visa sig genom halsont, svårigheter att svälja och feber. Om du får symtom som hosta eller snuva är det troligt att har drabbats av en förkylning. För att undvika halsfluss gäller samma skyddsåtgärder som vid förkylning och andra luftburna smittor. Undvik att ta i hand och se till att tvätta händerna ofta, speciellt under tider på året när många är sjuka.

Halsfluss och antibiotika

Antibiotika är i många fall onödigt vid halsinfektioner då 85 procent av alla smittade är friska efter en vecka. Om kroppen själv läker halsfluss som är orsakad av en streptokockinfektion stärks immunförsvaret inför en eventuell ny infektion i framtiden. Det är bra att inte ta antibiotika i onödan, både med hänsyn till sitt eget immunförsvar och antibiotikaresistens.

Försök istället att lindra symtomen medan sjukdomen läker ut genom att ta smärtstillande eller febernedsättande preparat, dricka och äta varmt eller kallt, vila och undvika stress.

Vård vid halsfluss

Man bör söka vård om:

  •     Man inte kan svälja sin saliv.
  •     Man får en halsböld med smärta på ena sidan av halsen.
  •     Symtomen gör att man mår mycket dåligt.
  •     Man har feber som håller i längre än två dagar eller feber som återkommer några dagar efter att den försvunnit.
  •     Man tar mediciner som kraftigt försämrar immunförsvaret.

Lär dig mer om halsont:

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Tablett

Zyx Tablett lindrar smärta i halsen och svalget oavsett om orsaken är bakterier eller virus.

Lär dig mer om Zyx Tablett

mIcon_map1

Hitta apotek

Zyx går att beställa online från ett nätapotek, men om du vill köpa produkten direkt i butik kan du använda vår apotekssökare här på hemsidan för att se de närmaste apoteken på en karta.

Hitta närmaste apotek