Ont i halsen

Ont i halsen

När du har halsont känns din hals torr och irriterad. Det gör ont att svälja, äta, dricka och prata. Svalget kan vara rödare än normalt och halsmandlarna kan vara svullna.

Orsaker till halsont

Förkylning

Halsont kan bero på flera orsaker, förkylning är den vanligaste. En vuxen person får i genomsnitt en till två förkylningar per år. När man blir förkyld har man oftast fått en virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, munnen eller halsen. Förkylning smittar lätt, speciellt under sjukdomens första dagar. När man är förkyld känner man sig hängig och sjuk. Det är också vanligt med lätt hosta, huvudvärk och feber.

Halsfluss

Ont i halsen kan också vara ett symptom på halsfluss. Halsfluss (tonsillit) är en infektion som orsakas av bakterier i halsmandlarna, oftast streptokockbakterier. Halsfluss börjar smitta så fort du får symptom och det smittar via närkontakt. Typiska symtom på halsfluss är att den drabbade får riktigt ont i halsen och ibland svårigheter att svälja på grund av smärtan och svullnaden i svalget.

Körtelfeber

Halsont kan också förekomma vid körtelfeber som oftast orsakas av ett virus som heter Epstein Barr-virus. Det är ett väldigt vanligt virus som de flesta smittas av redan i förskole- eller lågstadieåldern. Förutom halsont kan den drabbade få huvudvärk, hög feber och svårt att svälja.

Andra orsaker

Man kan även få ont i halsen på grund av torrhet och irritation. Rösten kan bli överansträngd när man skriker, sjunger eller pratar högt. Torr luft kan innebära att man får en svidande känsla i halsen. Rökning gör att man lättare får ont i halsen. Att undvika rökning gör även att kroppen får en större motståndskraft mot infektioner i allmänhet.

Lindra halsont

Det finns ett flertal saker man kan göra för att lindra symtomen när man har ont i halsen. Ofta får man prova sig fram för att hitta en lösning som fungerar.

Receptfria läkemedel

I många fall av halsont handlar det om att lindra symtomen i väntan på att infektionen går över av sig själv. Receptfria läkemedel, som till exempel Zyx halstablett, kan lindra den smärta och irritation som upplevs vid halsont. En fördel med Zyx är att den har en lätt lokalbedövande effekt. Det är bra att välja ett sockerfritt alternativ för att undvika att skada dina tänder.

Varm och kall dryck

Varm eller kall dryck kan göra din hals lenare och göra symtomen lättare att hantera. Även glass och yoghurt kan ha samma typ av effekt. I vissa fall kan det vara viktigt att prata så lite som möjligt för att vila sin röst eftersom en överansträngd röst kan vara en orsak till halsont.

Vila

Försök att undvika fysiska ansträngningar, som till exempel träning, eftersom vila är viktigt för återhämtningen. Samtidigt kan en lugn promenad ibland göra att man känner sig lite piggare. Vilken typ av lindring som passar bäst beror ofta på vad som orsakar din halssmärta.

Ont i halsen av bakterier eller virus

När du har halsont som beror på en infektion är orsaken antingen virus eller bakterier. I de allra flesta fall beror halsont på en virusinfektion. Antibiotika och bakteriehämmande medel fungerar bara när bakterier är orsaken till infektionen. En virusinfektion läker normalt ut av sig själv. När man har en infektion reagerar kroppen med en inflammation. Vanliga symtom är; svullnad, rodnad, värk, värmekänsla och feber.

Virus är den vanligaste orsaken till halsont: i omkring 90 % av fallen beror halsont på en virusinfektion. Antibiotika har ingen effekt mot virusinfektioner och en virusinfektion läker ut av sig själv. Även bakterier kan orsaka halsont, men bakterieinfektioner kommer vanligen som följdinfektioner efter en första infektion med ett virus. De bakterier som oftast ligger bakom halsont är streptokocker.

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Halstablett

I många fall av halsont handlar det om att lindra symtomen i väntan på att infektionen går över av sig själv. Receptfria läkemedel, som till exempel Zyx halstablett, kan lindra den smärta och irritation som upplevs vid halsont.

Lär dig mer om Zyx Tablett

Undvika smitta som ger halsont

Halsinfektioner brukar spridas via luften eller genom direktkontakt. Ett bra tips för att undvika infektioner är att inte ta i hand eller ha annan form av kroppskontakt. Det är också viktigt att tvätta händerna ofta. Försök att nysa i armvecket och inte i handen för att undvika att själv sprida smittan till andra. Dessa åtgärder är extra viktiga i förkylningstider.

Ont i halsen av allergi

Symtomen man kan få vid pollenallergi kan ibland likna symtomen vid en vanlig förkylning. Skillnaden är att halsbesvär vid pollenallergi brukar upplevas som irritation eller klåda snarare än smärta. En förkylning brukar oftast även innebära att du får tydlig feber, vilket inte är ett symtom vid pollenallergi. En annan metod för att skilja på pollenallergi och förkylning är hur man nyser. Om man nyser enstaka gånger har man troligen en förkylning, eftersom pollenallergi oftast orsakar attacker där man nyser många gånger i rad.

Astma kan förvärra symtom vid en infektion

Snarare än att astman i sig orsakar halsont så kan en astmatiker ofta få förvärrade symtom vid en virusinfektion. Viss astma, så kallad förkylningsastma, bryter ut första gången vid en infektion i luftvägarna.

Halsont, feber och svårt att svälja

Om man har feber i mer än fyra dagar bör man kontakta vården. Detsamma gäller om febern försvinner och sedan återkommer samt om man upplever förvärrade symtom från öron, hals, luftrör eller bihålor. Man bör kontakta vården omedelbart om man har så svåra symtom att man inte kan svälja sin egen saliv.

Frågor och svar

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Varför får man ont i halsen?

  Varför får man ont i halsen?

  Man kan få ont i halsen av flera olika orsaker, t ex förkylning, halsfluss, körtelfeber, torrhet, irritation och överansträngd röst. Den vanligaste orsaken är att man blivit smittad med ett förkylningsvirus.

 • Hjälper antibiotika när man har halsont?

  Hjälper antibiotika när man har halsont?

  Den vanligaste orsaken till halsont är att man blivit förkyld till följd av en virusinfektion. Antibiotika hjälper bara mot sjukdomar som orsakas av bakterier. Om man har ont i halsen och andra förkylningssymtom till följd av ett virus bör man försöka vila så mycket så möjligt. Vila ger kroppens immunförsvar bättre möjlighet att bekämpa viruset. Halsont under förkylningsperioden kan lindras med receptfria läkemedel, som t ex Zyx halstablett.

 • Kan man träna när man har ont i halsen?

  Kan man träna när man har ont i halsen?

  Det finns flera orsaker att ta det lugnt med träningen när man har halsont. Det är bra att kroppen får vila så att immunförsvaret kan bekämpa infektionen som orsakar smärtan (i de flesta fall är det en förkylning till följd av ett virus). Man kan inte heller räkna med att kunna prestera på sin maximala nivå. Dessutom löper man risk att få hjärtmuskelinflammation (myokardit), vilket är ett allvarligt och ibland långvarigt hälsotillstånd. Man bör framför allt undvika att träna i början av en förkylning. Lär dig mer om träning vid halsont i vår artikel här på hemsidan.

 • Kan man arbeta vid halsont?

  Kan man arbeta vid halsont?

  Att jobba när man känner sig sjuk är ofta en avvägningsfråga. Det kan vara bra att stanna hemma om symtomen är svåra eller om man har ett fysiskt krävande arbete. Man bör stanna hemma tills kroppstemperaturen är tillbaka till det normala (under 38 grader) om man har feber. Om man stannar hemma från jobbet i början av förkylningen undviker man också att sprida smittan vidare. Vila kan hjälpa immunförsvaret att bekämpa infektionen.

 • Vad kan man göra för att undvika infektioner?

  Vad kan man göra för att undvika infektioner?

  Förkylningsvirus är ganska tåliga och kan överleva i timtal på vissa platser, t ex ett dörrhandtag. Därför är en god hygien ett bra sätt att skydda sig mot att få ont i halsen. Även om det är omöjligt att komma undan alla virus kan man tänka på att t ex tvätta händerna i samband med måltider och att låta bli att peta sig i ansiktet eller ögonen. Ett annat tips är att undvika närkontakt med de som redan är sjuka.

Lär dig mer om halsont:

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Tablett

Zyx Tablett lindrar smärta i halsen och svalget oavsett om orsaken är bakterier eller virus.

Lär dig mer om Zyx Tablett

mIcon_map1

Hitta apotek

Zyx går att beställa online från ett nätapotek, men om du vill köpa produkten direkt i butik kan du använda vår apotekssökare här på hemsidan för att se de närmaste apoteken på en karta.

Hitta närmaste apotek