Streptokocker

Streptokocker

Streptokocker är ett vanligt förekommande släkte av bakterier som kan vara orsak till bland annat halsfluss. Många människor har streptokocker i kroppen utan att märka av det. Ibland kan det vara en fördel att ha haft bakterierna i kroppen i tidig ålder, eftersom immunförsvaret kan stärkas mot framtida infektioner.

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber är en barnsjukdom som orsakas av samma bakterie som halsfluss. Några vanliga symtom utöver halsont och feber är röda kinder, röd tunga och utslag på kroppen. Om du misstänker att ditt barn har scharlakansfeber bör du kontakta en vårdcentral. De flesta brukar genomgå en penicillin-kur för att förkorta smittotiden och sjukdomsförloppet samt för att minska risken för komplikationer.

Allvarliga infektioner

I ovanliga fall kan aggressiva streptokockinfektioner göra att man blir svårt sjuk. Bakterierna orsakar i de fallen blodförgiftning eller infektioner i hudlager och muskler. I dessa fall behövs omedelbar vård och behandling med antibiotika.

Lär dig mer om halsont

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Tablett

Zyx Tablett lindrar smärta i halsen och svalget oavsett om orsaken är bakterier eller virus.

Lär dig mer om Zyx Tablett

mIcon_map1

Hitta apotek

Zyx går att beställa online från ett nätapotek, men om du vill köpa produkten direkt i butik kan du använda vår apotekssökare här på hemsidan för att se de närmaste apoteken på en karta.

Hitta närmaste apotek