Träning när man har ont i halsen

Träning när man har ont i halsen

Halsont och träning

Om man tränar regelbundet eller på professionell nivå kan det vara irriterande att behöva ta pauser när man har halsont eller andra typer av förkylningssymtom. Det finns dock flera anledningar att lyssna på signalerna från sin kropp och tillfälligt stå över sin träning. För det första presterar man inte lika bra som när man är frisk med en infektion i kroppen. För det andra löper man större risk att få hjärtmuskelinflammation (myokardit), vilket är ett allvarligt hälsotillstånd.

Hjärtmuskelinflammation

Hjärtmuskelinflammation, eller myokardit, innebär att ditt hjärtas förmåga att pumpa blod i kroppen försämras. Vätska samlas i lungor och hjärtsäck. Tillståndet kan vara farligt och brukar ibland leda till att man vårdas på sjukhus under en viss tid för att övervaka hjärtats funktion. Inflammationen läker i de flesta fall ut av sig själv. Symtomlindring brukar ske genom smärtstillande och inflammationshämmande mediciner.

Ett vanligt symtom på hjärtmuskelinflammation är att konditionen och träningsresultaten försämras drastiskt efter en förkylning. Tryck över bröstet och andningssvårigheter är också ett tecken. Det brukar ta några månader innan man är helt återställd. Under den perioden bör man undvika idrott och tyngre kroppsarbete. Om man misstänker att man har myokardit bör man uppsöka läkare.

Konditionsträning, styrketräning och halsont

Det viktigaste att tänka när man har ont i halsen och ändå bestämmer sig för att träna är att inte få för hög puls. Många typer av konditionsträning innebär tyvärr ofta att man blir rejält andfådd, vilket gör att man utsätter sig för risker. Om kroppen inte säger ifrån kan lättare styrketräning vara ett bättre alternativ, eftersom pulsen oftast inte blir lika hög som vid konditionsträning. Det viktigaste är att alltid rätta sig efter kroppens signaler.

Hur länge bör man vänta?

Riskerna med att träna när man har ont i halsen är störst i början av infektionen. En god idé är att låta kroppen få en extra dag eller två för att återhämta sig, det kan även vara bra att återuppta sin träning i ett lugnt tempo. Det kanske också går att fokusera på en annan del av träningen som inte tar upp lika stor fysisk ansträngning, till exempel taktik- eller teknikträning.

Mer om halsont och förkylning

Zyx Tablett lindrar halsont

Zyx Tablett

Zyx Tablett lindrar smärta i halsen och svalget oavsett om orsaken är bakterier eller virus.

Lär dig mer om Zyx Tablett

mIcon_map1

Hitta apotek

Zyx går att beställa online från ett nätapotek, men om du vill köpa produkten direkt i butik kan du använda vår apotekssökare här på hemsidan för att se de närmaste apoteken på en karta.

Hitta närmaste apotek